KOMUNIKAT STANDARD OCHRONY MAŁOLETNICH info w części kodowanej serwisu FPZ oraz mailach. Udostępniamy dla Państwa platformę, dzięki której już teraz mogą Państwo przystępować do Kodeksu RODO info w części kodowanej serwisu FPZ oraz mailach. KOMUNIKAT STANDARD OCHRONY MAŁOLETNICH info w części kodowanej serwisu FPZ oraz mailach.
Niebezpieczne związki z lekami przeciwzakrzepowymi
Biuro Federacji PZ, 2019-07-18 11:08:57

Leki przeciwzakrzepowe są stosowane przez licznych pacjentów, niejednokrotnie całymi latami, gdy choroba ma charakter przewlekły. Zakrzepica żylna, migotanie przedsionków, zespół pozakrzepowy - to najczęstsze schorzenia, w których przyjmowanie tych leków jest konieczne, ponieważ zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zatoru tętnicy płucnej. Tymczasem wielu pacjentów nie wie, że musi zachować szczególną ostrożność nawet podczas zwykłego przeziębienia.
- Cały szereg medykamentów nasila działanie leków przeciwkrzepliwych, zwiększając ryzyko udaru krwotocznego i krwawienia z przewodu pokarmowego - przestrzega lekarka Porozumienia Zielonogórskiego Małgorzata Stokowska-Wojda. - Wśród nich są niemal wszystkie powszechnie stosowane przy przeziębieniach i dostępne bez recepty leki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Nie wolno więc jednocześnie przyjmować leków przeciwzapalnych i tych, które zawierają kwas acetylosaclicylowy (m.in. popularna aspiryna) i ibuprofen, niezależnie od tego, czy będzie to tabletka czy saszetka. W tej grupie jedynym wyjątkiem są medykamenty zawierające paracetamol, gdyż ta substancja nie wpływa na działanie leków przeciwzakrzepowych. Leki wchodzą też w interakcje ze składnikami żywności, nasilając lub osłabiając ich działanie. Przyjmując stale leki przeciwkrzepliwe nie powinno się jadać warzyw kapustnych, jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, sałata. Ich sąsiedztwo w organizmie spowoduje, że leki przeciwzakrzepowe będą działać słabiej albo wcale. Powodem jest…bogactwo witaminy K w warzywach kapustnych. Tymczasem działanie leków przeciwzakrzepowych polega na hamowaniu syntezy witaminy K w wątrobie. Dostarczając ją organizmowi z żywnością, niweluje się działanie leku.




ZWIĄZKI      LINKI      PARTNERZY      REKLAMA      KONTAKT